luni, 15 septembrie 2008

15 septembrie



15 Septembrie. De mult, pe cand eram si eu eleva 15 Septembrie avea o semnificatie foarte profunda pentru mine ... SE TERMINA VACANTA !!! Atat si nimic mai mult. Totusi analizand un pic mai mult, 15 Septembrie insemna inceperea unui nou an scolar, cu aceasi rutina: trezit la 6.30 (ora aceasta isi pastreaza vie traditia si in prezent), cu tipetele mamei din fiecare dimineata ca voi intarzia la scoala (eu spunandu-i ca ma trezesc imediat), mama plecand la lucru la ora 7.20 si tipand la mine: "Tu ai de gand sa te trezesti astazi? Iar vrei sa intarzii la scoala?"(eu spunandu-i: "Imediat...Acum, si cu greu ma ridicam din pat sa ma duc la scoala si cum iesea saraca mama pe usa ma mai puneam sa dorm 5-10 minute"), cu privitul lung la ceas si alergatul prin casa sa imi gasesc hainele si rucsacul, iar apoi trageam o fuga nebuna pana la scoala pentru ca evident intarziam de fiecare data, scuzele din fiecare dimineata gen: "nu am auzit ceasul", "am stat pana mai tarziu sa invat si nu m-am putut trezi(draci, ca ma uitasem la televizor pana mi se incetosase privirea)", etc.
Daca stau bine sa ma gandesc scoala pentru unii a insemna foarte mult, pentru altii nu. Pentru mine ... nu a insemna mai mult decat 18 ani mancati din viata mea. Mai mult de a citi, a scrie si a face ceva adunari, inmultiri, impartiri si altele ... nu m-a invatat. Prezentul demonstreaza cat se poate de bine cu ce m-a ajutat scoala generala, liceul, facultatea si mai nou masterul. Cunostiintele mele generale le am curios ar spune unii din carti citite de mine, programe de la televizor, internet sau meditatiile in care ai mei dragi parinti au bagat o groaza de bani. Ceea ce lucrez eu in prezent (si ceea ce am facut in trecut) nu are nici o treaba cu ceea ce scoala m-a pregatit sa fac de fapt. Crezi oare ca acele comentarii tampite pe care ne puneau cultii nostri profii sa le invatam ca orbii m-au ajutat cu ceva? Crezi ca integranele si cosinusurile, sinusurile, tangentele si arcurile de tangenta pe care cica trebuia sa le stii ca altfel vei ajunge un mare nimic m-au ajutat cu ceva? Oare CO2, H2O si alte aberatii scapate de ilustri chimisti m-au ajutat cu ceva sau poate crezi ca mi-a fost de folos gravitatia cu ceva (mda ... asa m-a ajutat in momentul cand alergam spre scoala cu imensitatea de rucsac in spate sa ma ridicam pe de trotuarul mocirlos cand ma impiedicam si ma ridicam tot in picioare ... ce sa spun). Mi-a ramas in minte imaginea vreunui profesor? Nu, doar niste fraze lipsite de continut spune de niste figuri sterse care mi-au fost profesori. Facultatea ... am avut ceva sperante, dar au fost naruite din primul semestru. Macar de la master nu am mari asteptari ... stiu ca tot acelasi drac este, dar trebuie facut ca poate se alege ceva dupa atata osteneala si bani aruncati ici si colo, chipurile pentru carti, cand adevarul e ca dupa fiecare sesiune sau cel mult un an de scoala unii profesori apar cu vreo masina noua prin curtea facultatii.
Concluzia: scoala nu iti aduce bani, dar poate nici nu mori de foame. Cel mult te mai cizeleaza si ai 50% sa nu fii un dobitoc. Poti sa ai un serviciu care cat de cat iti mai plateste chiria, si utilitatile si in weekend poti sa fii fericit: ai fost in oras si ai baut o apa plata cu/fara lamaie si ai mancat o jumatate de pizza (chipurile ca nu poti sa mananci una intreaga, dar de fapt nu iti ajung banii).
Asa ca, dragi elevi bafta multa in noul an scolar cu multe note de 10 si cat mai putine absente (daca aveti prea multe sa traiasca medicul de familie cu scutirile gen "suferind de insolatie" in luna februarie).

5 comentarii:

Anonim spunea...

hello,
18 ani de scoala...prea multi, dar daca stai sa te gandesti mai bine, fara cei 18 ani de scoala nu mai erai manager la cel mai mare trust de presa din Vestul tarii si nici nu aveai minunata sansa sa fi facuta semianalfabeta de CAO.(fara scoala putea sa te faca analfabeta si era mai naspa:P)
In concluzie scoala te-a ajutat foarte mult in cariera...pana acu.

Pusi

Anonim spunea...

Si acu sa vorbim serios...
Eu tot timpul asteptam cu nerabdare data de 15 septembrie.
Nu pentru ca incepea scoala si ma revedeam cu colegii bla bla, ci pentru ca data de 15 septembrie era motiv de schimbat garderoba:d.
Cu o saptamana inainte de inceperea scolii mergeam la cumparaturi cu ai mei si aveam voie sa-mi cumpar tot ce-si dorea inimioara mea, pentru simplu motiv ca incepe scoala.
Acum nu mai am parte de asta:(

Anonim spunea...

Si cam care ar fi cunostintele tale dobandite din carti? Ce carti ai citit sau la ce televizor te-ai uitat, pentru ca in afara de omoruri, crime, accidente, o duminica in familie in care sunt invitati tot felul de oameni, nu prea ai ce sa vezi la televizor. Mie mi-a placut la scoala, primeam bani de buzunar in fiecare dimineata, ma gandeam ca poate ma asculta in ora respectiva, dar in rest nici o grija...ce sa mai a fost super...pacat ca a trecut...cu ce am ramas? nu conteaza dar nici nu imi pare rau ca am facut-o

ancaveronik spunea...

Scopul invatamantului cica nici nu ar fi acela strict de a ramane cu foarte multe cunostinte, ci acela de a ajunge o persoana autonoma, independenta, creativa, sociabila, intradevar cu suficiente cunostinte in toate domeniile incat sa aibe un punct de pornire, dar mai importante sunt primele 4 trasaturi...
Eu zic ca nu au trecut deloc 18 ani degeaba in cazul tau :)

Un Pitic Pufos spunea...

pentru Iolanda:
mda ... ai dreptate cu semianalfabetismul :):):)... bine ca am facut scoala :):):)

pentru Blonda:
Blondo acum depinde ce citesti si ce programe alegi sa vizionezi. Carti citite de mine pe timpul liceului si facultatii sunt prea multe sa le enumar aici, doar iti pot spune ca erau carti care meritau citite (si inca mai merita), carti care aveau legatura cu ceea ce ar trebui sa stii si nu toate aberatiile pe care eram obligati sa le invatam. Nici mie nu imi pare rau ca am facut o scoala, departe de mine gandul acesta, pentru ca am foarte multe amintiri frumoase de atunci si daca ar fi sa mai trec o data prin perioada aceea, nu as exita. Lasand la o parte chiulurile in masa sau doar in grupuri, scuzele pe care le inventam doar sa scapam de absente, mersul la cumparaturi cand incepea scoala si toate aceste mici placeri, eu chiar nu am in minte intiparita vreo ora de liceu sau facultate care sa imi fi captat atentia.